Maarten over waarom slopen een kunst is

nieuws:slopeniseenkunst
25 maart 2019

Slopen is een kunst. Dat roepen we vaak, maar waarom eigenlijk? Wanneer je een gebouw bouwt, is er een tekening aanwezig. Op die tekening staat het eindresultaat en een logische volgorde waarin het gebouwd dient te worden. Voor het uitvoeren van de sloopwerkzaamheden bestaat vaak geen tekening. Soms zijn er plattegronden beschikbaar van het gebouw en met een klein beetje geluk is er iets over de constructies op papier terug te vinden.

De mannen in de kraan, op de werkvloer, maar ook de calculator en werkvoorbereider in het voortraject dienen allen over een ruim bouwkundig inzicht te beschikken. Je moet in het slopersvak een gebouw kunnen lezen en antwoorden kunnen geven op bijvoorbeeld de volgende vragen. Hoe zit het in elkaar? Wat is als eerste geplaatst? Wat moet er dus zo lang mogelijk blijven staan? Kan ik die muur of die balk weghalen? Blijft er voldoende stabiliteit over? Is het gebouw nog steeds veilig om erin en omheen te werken? Waarom is het gebouw gebouwd zoals het er staat?

Het zijn enkele voorbeelden van vragen die dagelijks bij een medewerker van Boy Limmen Sloopwerken B.V. door het hoofd gaan. De antwoorden op deze vragen heb je nodig om veilig te kunnen werken en veiligheid is altijd onze prioriteit op de werkvloer. Ook om duurzaam te kunnen werken is dit inzicht van groot belang, want als je een gebouw kunt lezen en weet hoe het in elkaar zit, dan weet je ook hoe je het kunt demonteren en delen kunt hergebruiken om zo duurzaam te slopen. We lezen een gebouw en pellen het af. Vanaf het dak tot en met de fundering. We beginnen daar al mee tijdens het offertetraject en eindigen daar pas mee na de uitvoering.

#slopeniseenkunst