Kraanmachinist Martin over 41 jaar flexibel en duurzaam werken

22 mei 2019

In 1978 trok kraanmachinist Martin zijn eerste spijkers uit houten balken en planken, toen hij als 16-jarige op de zaterdag en woensdagmiddag bij naamgever Boy Limmen werkte. Toen al werden diverse materialen die vrijkwamen tijdens de sloopwerkzaamheden, met de hand gerecycled en op de zaterdag verkocht op de werf van Boy Limmen Sloopwerken B.V. Nu 41 jaar later wordt er nog steeds duurzaam gewerkt. Minder arbeidsintensief, maar wel nog steeds met het gewenste resultaat: materialen een tweede leven geven.

Recycling van puin

Het is nu halverwege mei en Martin werkt aan de afronding van de sloopwerkzaamheden van een deel van een school in Heerhugowaard. “Met de kraan verzamelen wij al het puin om de grond klaar te maken voor de aanleg van het schoolplein en de parkeerplaatsen. Het puin wordt vervolgens op locatie gebroken tot menggranulaat: kleine korrels puin. Dit materiaal gebruiken we vervolgens binnen hetzelfde project, zoals bij de aanleg van het schoolplein en de parkeerplaatsen. Een mooie manier van recyclen.” Naast puin vindt Martin tijdens zijn sloopwerk ook bijzondere vondsten. Zoals geld en muurankers, maar ook oude potjes, flesjes en andere producten.

Geen enkel jaar is hetzelfde

Martin werkt nu in totaal 41 jaar bij Boy Limmen Sloopwerken B.V. en geen enkel jaar is hetzelfde geweest. “Elke opdracht is anders. Anders in de werkwijze van slopen, het beschikbare tijdsbestek en de omgeving. Dat maakt elk jaar, elke maand, elke week en elke dag anders dan die daarvoor. Ik weet niet beter. Het is een gemoedelijk bedrijf. Ik heb het hier naar mijn zin.”

Flexibel werken

De volgende opdracht is inmiddels ook bekend. “Ik start binnen een aantal weken met het slopen van het oude klooster in Bergen. Daarna kan het zomaar een fabriek, een schuur of een woning zijn. Ik kom op veel verschillende plekken. Ons werkgebied is voornamelijk Noord-Holland, maar soms ook ver daarbuiten. Je maakt mij niet blij met een kantoorbaan. Wel met flexibel werken, steeds op een nieuwe plek, met een andere werkwijze en een ander gebouw.”

Mooi sloopwerk

De mooiste sloopopdracht die het bedrijf ooit heeft uitgevoerd is volgens Martin de sloop van de Sint-Dominicuskerk in Alkmaar. “Dat was een project middenin het centrum, waarbij vijf verschillende kranen betrokken werden om in een aantal maanden het gebouw van binnen en buiten te slopen.”

Al 41 jaar duurzaam werken

Veilig en duurzaam slopen is belangrijk in het dagelijkse werk bij Boy Limmen Sloopwerken B.V. Volgens Martin werken ze daar al aan zolang als hij zich kan herinneren. Zelf woont hij in een huis dat voor 85% uit gerecycled materiaal bestaat. De houten vloer, stenen en gevels; het is allemaal hergebruikt. “Recyclen is niet nieuw. Vroeger recyclede men met de hand, maar dat is niet meer van deze tijd. Er worden ook minder huizen van hout gebouwd en men vindt recyclen met de hand nu te arbeidsintensief. Ik doe er zelf wel nog steeds actief aan mee. Wanneer ik bijvoorbeeld een bijzondere vondst ontdek, zoals een mooi muuranker, dan hang ik deze in mijn tuin.”

1 REACTIE

  1. Anton
    mei 22, 2019 5 jaar aga

    Helemaal mee eens met élke. Aardig en leuk collectief, altijd helpen, met hun is het geen enkele dag saai.

Reacties zijn gesloten.