Klaas over een van zijn spraakmakende projecten

Klaas Limmen
19 december 2018

“Een van de meest spraakmakende projecten waar ik aan mee heb gewerkt is de Ringers Chocoladefabriek in Alkmaar. In 2017 werkten we drie maanden lang met gemiddeld 15 man personeel, vijf a zes dagen per week aan het verwijderen van de witte beplating aan de buitenzijde en het strippen van de volledige binnenkant.”

Tijdens het slopen kwamen er veel karakteristieke elementen naar boven, die daarvoor verstopt zaten en niet zichtbaar waren achter bijvoorbeeld de witte gevelbeplating. Oude constructie onderdelen, mooie houtconstructies en de oude gevel werden zichtbaar gemaakt.”

Van oud gebouw naar mooie plek

“Soms blijft er niets meer over van een pand na het slopen, maar door het uitvoeren van deze sloopwerkzaamheden werd er van een oud gebouw weer een mooie plek gemaakt. Voor deze opdracht werkten we met verschillend materieel.”

“Voor de buitenkant van het pand gebruikten we een toren- en een telescoopkraan om de oude gevel te verwijderen en zo de karakteristieke gevel weer zichtbaar te maken. Binnen in het pand zijn de werkzaamheden grotendeels handmatig uitgevoerd en maakten we gebruik van bijvoorbeeld een elektrische kraan.”

Diversiteit in opdrachten

“Ik ben nu 27 jaar onderdeel van Boy Limmen Sloopwerken & Asbestsanering en ben altijd aanwezig op de werkvloer. Hoofdzakelijk houd ik mij met de asbestsanering bezig. Ik stuur de asbestwerkzaamheden op locatie aan en onderhoud het contact met de gebruikers of de eigenaren van een project.”

“Onze asbestprojecten zijn heel divers en elke opdracht is dus anders. Op dit moment (december 2018) saneren we oude doorgeefluiken van 71 woningen van een bejaardenhuis in Bergen. Ons doel is om overlast voor de bewoners te minimaliseren, door hen te informeren over de planning en de manier waarop wij gaan werken.”

Creatief nadenken over de aanpak

 “Het komt vaak voordat we na het afronden van zo’n project weer voor een hele andere uitdaging staan. Zoals een plafond met asbest in een kerk asbestvrij maken. Die diversiteit in opdrachten zorgt ervoor dat ik creatief nadenk over de aanpak  van de werkzaamheden. Ik stel mijzelf dan ook altijd de vraag: ‘Hoe kunnen we dit project zo zorgvuldig mogelijk uitvoeren?’ Het antwoord is bij elk project anders en dat maakt het werk afwisselend en uitdagend.”


Jong bedrijf met jarenlange ervaring

“Onze slogan luidt “Slopen is een kunst”. Wij doen dat zorgvuldig. Wij zeggen we doen en doen wat we zeggen; dat vergt creativiteit van ons. Maarten zegt altijd: wij bieden de ‘geen gezeur garantie’. Die durven wij ook echt af te geven, want wij werken klantgericht en oplossend. We zijn een jong bedrijf met een jarenlange ervaring, dat maakt mij trots!

Lees hier meer over het project van de Ringers Chocoladefabriek.